Muziek 8 t/m 99 jaar

Saxofoon

De Belgische kunstenaar Adolphe Sax (1814-1894) wilde een instrument ontwerpen dat net zo goed het warme geluid van een klarinet zou hebben, als de felle, directe klank van een trompet. Het resultaat van zijn experimenten noemde hij vol trots de “Saxofoon”. De saxofoon is een blaasinstrument met een enkel riet, en wordt, net als de klarinet, bespeeld door lucht tussen het riet en het mondstuk door te blazen. De saxofoon is er in vier varianten: Sopraan-, Alt-, Tenor- en Bassaxofoon. De Alt- en de Tenorsaxofoon komen het meest voor. Meestal wordt gestart op een Altsax. Saxofoon wordt gebruikt in heel veel soorten muziek, klassiek, jazz of pop.

Kinderen kunnen al vanaf een jaar of 8 starten met saxofoonlessen. Het is van belang dat bij de jonge speler de voortanden volgroeid zijn en de vingers niet al te klein, om het instrument te kunnen bespelen.

Aantal lessen: 36 lessen
Lesdag: in overleg
Start: week 37 – 2024
Later instromen is mogelijk, het lesgeld wordt dan naar rato aangepast.
Prijs: afhankelijk van leeftijd, lesduur, groepsgrootte en frequentie.

 

 

Walther Pondman

Walther Pondman is 28 jaar, speelt saxofoon, klarinet en is tenor. In 2013 heeft hij zijn bachelor klarinet aan het conservatorium te Zwolle behaald. Daarbij is hij in zijn 3e jaar begonnen met een minor Jazz en Pop en tevens ook een minor Saxofoon. Sinds zijn 15e geeft hij al concerten met zijn vaste ensembles. Denk hierbij aan Beethoven, Mozart, Tsjaikovski etc. Sinds zijn 11e krijgt hij zangles van Franciscus Pondman, operazanger in ruste. Vanaf 2004 geeft hij samen met zijn broer en zusjes concerten als “The Family Pondman” in binnen- en buitenland. Naast instrumentale muziek zingen zij muziek uit het jazz en pop repertoire en fragmenten uit opera’s zoals Il Trovatore, Carmen, Rigoletto, La Traviata en La Bohème.

Walther heeft in een aantal producties gezongen als tenor. In 2011 heeft hij in november de Rol van Carmagnola gespeeld in de Opera “Les brigands” bij Theatergroep “Caecilia” in Kampen. In 2012 heeft hij de hoofdrol vertolkt van Billy in de musical “Caroussel” te Kampen. In 2012 vertolkte hij in de opera “De gebroeders Hogendorp” de rol van soldaat/Napoleon/Matthias/ Jonge Gijs Karel en Thorbecke. In 2013 vertolkte hij in “Carmen” de rol van “Le Dancaïre”. In 2014 vertolke hij  de rol van prins Saphir in “Barbe Bleue” te Emmeloord.

Walther zit in diverse ensembles waarbij zij muziek vertolken van de ontspannen en vrolijke sferen van Bing Crosby en Frank Sinatra tot de duistere dramatische sferen van de wereld van opera van o.a. Puccini, Verdi, Bellini en Donizetti. Zo speelt en zingt hij als vaste saxofonist, klarinettist en zanger in het “Acadia trio”, “Camelia Quartett” en het “fiori e fratelli ensemble”. In het laatste ensemble word de nadruk ook met de klarinet ook vooral gelegd op de wereld van Jazz. Denk hierbij vooral aan Glenn Miller, Benny Goodman of Louis Armstrong. Naast deze ensembles speelt Walther op verzoek in orkesten, professioneel en amateuristisch.