vr. 07 jul. 2023

Afscheid Gerrit Hoving

Gerrit Hoving gaat stoppen als docent, hieronder een terugblik op zijn tijd bij Eut de Kunst Urk.

In april 2009 begon ik als orgel- en keyboarddocent bij Muziekschool Urk. Deze muziekschool was gevestigd in Het Jeugd op Urk en werd gerund door Anja Boons. Met het aantal leerlingen kon ik een hele woensdagmiddag en -avond vullen. Daarnaast had ik op vrijdag nog privé-leerlingen in Zwolle. In Het Jeugd beschikten we over twee lesruimtes; de drumdocent moest noodgedwongen lesgeven in de bezemkast.

Na ruim een jaar verhuisden we naar het Rode Kruisgebouw, waar we vijf lesruimtes tot onze beschikking kregen. Zo kon de muziekschool het lesaanbod en ook het leerlingenaantal uitbreiden. Er kwamen onder andere docenten voor viool en elektrische gitaar en er werden ensemblelessen gegeven. Regelmatig kwamen complete schoolklassen voor kennismakingslessen. In deze tijd stopte een van de pianodocenten en ik zou haar leerlingen tijdelijk opvangen, maar dit bleek achteraf van onbeperkte duur. Het gevolg was dat ik nu ook op de dinsdagen lesgaf en zo in twee dagen op Urk dertig leerlingen zag.

Doordat op een gegeven moment de subsidies op het cultuuronderwijs verdwenen, en het cursusgeld fors omhoog ging, stopten helaas veel leerlingen. Dit zorgde voor een aanzienlijke krimp van de Muziekschool. Dit was een lastige tijd, omdat er geen geld meer was om te investeren in onder andere instrumentarium en nieuwe docenten (we werkten in loondienst). Vanwege de hoge kosten voor de huur zijn we uiteindelijk verhuisd naar De Ark, waar we de lessen verzorgden in de bijzalen van het kerkgebouw.

In 2015 is het Kindcentrum op Urk opgeleverd. Hier is de Muziekschool tot op de dag van vandaag gevestigd. Naast muziek kwamen er nu ook dans- en balletlessen. In 2018 moest Anja Boons wegens omstandigheden stoppen als eigenaar van Muziekschool Urk. Gelukkig heeft Cultuurbedrijf Noordoostpolder zich ontfermd over de Muziekschool Urk, zodat de leerlingen en docenten verder konden. De muziekschool kreeg een nieuwe naam ‘Eut de Kunst Urk’. Bij deze herstart werd ook het cursusaanbod opnieuw uitgebreid.

In de afgelopen veertien jaar dat ik mocht lesgeven op Urk, kijk ik dankbaar terug op een mooie periode. Ik heb fijn contact gehad met leerlingen, ouders en collega’s. Het mooiste vond ik wanneer je bij leerlingen zag dat ze uiteindelijk zelf motivatie kregen om te oefenen. Dan vertaalde de aandacht die je in de les gaf zich terug in het klinkend resultaat. Ook mooi vond ik het wanneer leerlingen zelf met vragen kwamen, vanuit nieuwsgierigheid. Leerlingen die als een spons de informatie opnemen, zijn de meest dankbare leerlingen om les te geven.

Naast dat ik muziekdocent ben, geef ik concerten en speel ik in ensembleverband of begeleid ik koren. Al voor mijn conservatoriumstudie had ik een grote interesse voor de geschiedenis en ontwikkeling van het orgel. Ik voelde me diep verbonden met de werking en historische ontwikkeling van orgels en de historische uitvoeringspraktijk. Dit heeft er onder meer toe geleid dat ik een opleiding tot orgeladviseur ben gaan volgen.

Sinds enkele jaren houd ik me dan ook bezig met het begeleiden van restauraties van (rijk monumentale) orgels, doe ik onderzoek naar de geschiedenis van orgels en schrijf ik daarover. Dit werk vraagt inmiddels zoveel van mijn tijd, dat ik in maart van dit jaar al een deel van mijn leerlingen heb overgedragen. Onlangs kreeg ik de opdracht om voor de komende twee jaar een onderzoek uit te gaan voeren in Antwerpen naar de geschiedenis van het orgel in de Augustinuskerk. Hiervoor zal ik ook regelmatig een tijd in Antwerpen verblijven. Zodoende heb ik moeten besluiten om het lesgeven op Urk vaarwel te zeggen. Ik ben verheugd dat we in Gertine Hoefnagel een enthousiaste opvolgster hebben gevonden aan wie ik mijn leerlingen op Urk met een gerust hart kan overdragen. Ik wens Gertine veel succes en plezier in haar werk voor Eut de Kunst Urk.

Gerrit Hoving

Ander nieuws

alle nieuwsberichten